Beter zien - Leukermet2

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Beter zien

Onze activiteiten
Sinds ik met mijn praktijk visuele training gestopt ben, bleef de vraag maar rijzen om verdere training te geven. Ik  heb dit tot op heden (25/10/2019) geweigerd om het verder te doen en schonk al mijn onderzoeksmateriaal gratis weg aan een adres in Afrika voor slechtzienden.

Ik heb nog wat oefenmateriaal in bezit en kan er nog steeds bijbestellen, maar ik kan geen oogmetin­gen meer doen. Toch bleef de vraag naar begeleiding constant en heb dan besloten om toch nog visu­ele training te geven, zonder vooraf visueel onderzoek en enkel gebaseerd op metingen van de even­tuele bril (ik bezit nog een focometer die de sterkte van brilglazen kan meten).

Mijn praktijkruimte heb ik ook niet meer, dus doe ik het in mijn privé-studio te Nieuwpoort. Ik heb ook beslist om geen groot patiëntenbestand op te bouwen. Ik wil ook maar maximum 2 mensen/week. Ik mag niet meer verdienen, anders verlies ik mijn pensioen . Mijn BTW-nr is niet meer van toepassing en zo kan ik dus werken zonder toevoeging van 21% BTW, wat uiteraard in het voordeel is voor de klant. (hoera).

Vooraleer deel te nemen aan de sessies visuele training, zijn er een aantal zaken die ik beslist wens te vermelden:
 
Ten eerste: er zijn een aantal principes die moeten gerespecteerd worden in Visuele Training (V.T). Deze principes zijn gebaseerd op verschillende visuele ontwikkelingsmodellen, ontworpen door O.D.’s (doctors in optometry) uit de Verenigde Staten van Amerika, waar ik mijn opleiding heb gekregen. De vijf voornaamste principes zijn:
 
-          Werk monoculair, bi-oculair en binoculair[1]
-          Werk perifeer en centraal
-          Werk motorisch, visueel-motorisch, motorisch-visueel en visueel[2]
-          Werk accommodatief en vergentieel[3], zowel Base-In als Base-Out[4]
-          Werk op ontspanning met de ademhaling
 
Een kleine opmerking. Sommige oefening zullen misschien te gemakkelijk lijken. Dit is geen reden om die over te slaan. Het is niet een kwestie van wat kunnen mijn ogen en wat kunnen ze niet. Het is vooral een kwestie om de oefeningen te doen. Doe vooral niet je best om alles scherp te zien. Misschien klinkt dit vreemd, maar als men scherp wil kijken, dan doen de accommoda­tiespieren een extra inspanning en dat is wat juist niet mag worden gedaan, want dat benadeelt het vergentiesysteem (samenwerking van beide ogen). Elke vorm van spanning moet worden vermeden. Het zijn dus de oefeningen die het doen, niet het resultaat. Het resultaat komt vanzelf na een zekere tijd. Niet opgeven is hier de boodschap.
 
Ten tweede: VOOR EN NA ELKE OEFENSESSIE PALMEERT MEN DE OGEN. Wrijf de handen heen en weer tegen elkaar tot de palmen goed warm hebben. Ga aan een tafel zitten en steun met je ellenbogen op de tafel. Leg beide handen in cup vorm voor de ogen (duw dus niet op de ogen!).  Doe dit samen met breathing 1 oefening, maar dan voorovergebogen met de ellenbogen op de tafel.
 
Ten derde: tijdens de laatste jaren van mijn praktijk paste ik heel consequent de breathing-oefeningen toe (ademhaling). Deze oefeningen hadden tot doel om het gehele lichaam (en dus ook het visuele systeem) in rust te brengen, zowel fysisch als psychisch. Er wordt gezegd dat visuele pro­blemen voor een groot deel het resultaat zijn van een manier van kijken, van een manier van hoe we in de wereld staan en van hoe we reageren in onze omgeving.
 
Moet je de oefeningen met bril of zonder bril doen?

MET BRIL, mits die juist is voorgeschreven. Waarom? Omdat in vele gevallen de oefeningen zonder bril het vergentiesysteem in de war kan brengen. Uiteraard mag je altijd proberen de oefening zonder bril te doen, maar doe dit NOOIT als je oefeningen doet op het vergentiesysteem, tenzij anders vermeld.  Weet ook dat deze oefening ontworpen zijn om functionele visuele problemen (dus geen medische oogproblemen) of om verslech­tering van visuele problemen te voorkomen. Vaak heb ik gemerkt dat lichte optische afwijkingen zich wel herstelden. Maar hoge dioptrieën (meer dan 3.00 D) en hoger astigmatisme (meer dan 1.50 D) herstellen zich niet gemakkelijk. Maar nogmaals (ik kan het niet voldoende herhalen), het zijn de oe­feningen die het doen. Richt je niet op het resultaat. Dat komt vanzelf. Ik denk hierbij aan een oud oosters gezegde: “Wie tijdens het zaaien aan het maaien van het veld denkt en tijdens het maaien aan de opbrengt van de oogst, die mens kent het genot dat het leven schenkt niet. Een wijs mens doet het werk uit liefde voor het werk zelf, zonder oog op resultaat.” Dit is voor de drukdoende westerse mens, die ge­richt is op resultaten, niet evident.
 
Wat na de 7 weken visuele training?

In mijn brochure staan de oefeningen voor 7 weken. Uiteraard kan men nog verder gaan, maar dan heb je wel duurder apparatuur nodig. Wens je dat te doen? Dat kan, maar dan op voorwaarde dat je deze oefeningen gedurende 7 weken (ongeveer 2 maand) hebt volgehouden. De kostprijs stijgt dan merkelijk (optisch materiaal, lenzen en rood/groen slides … zijn nu eenmaal heel duur). Het is beter om in het begin deze prijsgunstige toepassing van visuele training te gebruiken.
 
Je kan ook de visuele oefeningen ondersteunen met kleurentherapie. Dit heeft vaak voor wonderen gezorgd. Hiervoor dien je langs te komen om je kleurgevoeligheid te laten meten, zodat je de juiste kleurenfilters mee naar huis krijgt. Kleurentherapie werkt uiteraard op de ogen, maar niet alleen op de ogen! Kleurentherapie werkt op het gehele lichaam en heeft in mijn voorbije carrière vaak een bewijs gege­ven dat kleurentherapie de visuele training uitermate goed ondersteunt. Het werkt zelfs zeer voordelig op talrijke lichaamsfuncties zoals bloedsomloop, ademhaling, immuunsysteem, spijsverteringssys­teem, slaapproblemen, psychische problemen… kortom op het gehele lichaam, fysisch en psychisch. Kleurentherapie wordt enkel gegeven in functie van visuele training.

Iriscopie doe ik niet meer, gezien ik niet meer over een biomicroscoop meer beschik.

Nogmaals, het gaat om het oefenen zelf en niet om het resultaat. Doe nooit een te hoge inspanning. Een beetje inspanning mag en moet uiteraard, maar forceer nooit.

Kostprijs VT basis: 287.28 € (vrij van 21% B.T.W.)
Kostprijs VT gevorderden: 1362.14 € (enkel mogelijk na voldaan van VT basis) (vrij van 21%  B.T.W.)
Kleurentherapie: 162 € (vrij van 21% B.T.W.)
Deze prijzen zijn geldig vanaf  1februari 2020 en deze prijzen zijn inclusief materiaal en 1ste consultatie.         

Stefaan.

p.s. om deze brochure te ontvangen, vul formulier hieronder in.

 
[1] Monoculair = 1 oog; bi-oculair = 2 ogen open, maar niet samen ; binoculair = 2 ogen open om de samenwerking van beide ogen te verbeteren
[2] Dit heeft te maken met oog/hand-coördinatie en vooral ook met de principes van visuele ontwikkeling
[3] Accommodatief = technieken die de scherpstelling van de ogen bevorderen. Vergentieel = technieken die de samenwerking van beide ogen bevorderen
[4] Base-out = convergentie; Base-In = divergentie


 
www.leukermet2.be
Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu