brief aan mijn vriendin - Blog - Leukermet2

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

brief aan mijn vriendin

Gepubliceerd door in blog ·
Brief aan mijn vriendin
 
Dag Nathalie,
 
Stefaan en ik namen gisterenavond deel aan een online zoom-conferentie. De titel was : ‘De menstruele cyclus als leidraad voor het leven.’
 
Ik moet zeggen dat het heel interessant was. Alhoewel het eerder een vrouwelijk onderwerp is, waren er toch een paar mannen aanwezig.
 
Omdat het een lezing was waar ik me heel goed kon in vinden, schrijf ik je heel kort het belangrijkste. De lezing duurde meer dan een uur. Alles kan ik dus niet neerschrijven.
 
Wij, mannen en vrouwen, worden ‘gestuurd’ door een heleboel hormonen in ons lichaam. Hormonen bepalen heel erg hoe mannelijk, vrouwelijk we zijn. Mannen hebben ook vrouwelijke hormonen in zich en omgekeerd. Hormonen doen iets met ons op lichamelijk, psychisch, emotioneel en spiritueel vlak.
 
Er bestaan echte mannelijke mannen.... Die maken een hoge, constante dosis testosteron aan. Je hebt ook mannen die wat meer vrouwelijke hormonen aanmaken naast hun constante testosteron. Die mannen hebben dan ook een zachtere, vrouwelijke kant in zich.
 
En wat voor mannen geldt, geldt ook voor vrouwen. Sommige vrouwen procuceren meer testosteron en staan dan in het leven als mannelijke vrouwen. Andere vrouwen ( zoals jij en ik) hebben minder aanmaak van testosteron maar veel meer vrouwelijke hormonen, wat ons dus echte vrouwelijke vrouwen maakt.
 
Maar jij en ik hebben ook een constante (zij het in mindere mate) aanmaak van testosteron. Dat hormoon zorgt ervoor dat er een drive in ons zit. Een drive die ervoor zorgt dat we actie ondernemen, iets neerzetten, iets doen.
 
Zowel mannen als vrouwen hebben een cyclus. Mannen hebben eerder een jaar-cyclus en zijn eerder als de ‘zon’. Dus vrij stabiel en gelijk... als je het vergelijkt met de zon. Die straalt altijd ..dag en nacht...altijd gelijk.
 
Vrouwen daarentegen hebben een maandelijkse (normaal 28 dagen) cyclus, een maan-cyclus. (daarover later meer)
 
Als je jong bent, dan word je zeker bepaald door je hormonen. Je bent dan wie je in feite echt bent. Maar ..... op een bepaalt moment worden meisjes vruchtbaar en kunnen ze zwanger worden. En owee... Dat mag niet gebeuren ! Toch zeker niet voor je getrouwd bent ! Dus ... hoera ! De anticonceptiepil werd uitgevonden. (door mannen)
 
Een goede zaak ... zeker ! Echt waar ! Maar door deze pil te nemen verandert er bij de vrouw qua hormonen het een en ander. De ‘fabrieks’hormonen hebben haar natuurlijk systeem over genomen. En weet je ? Dan hoor je vaak echtgenoten zeggen ... ‘Wat scheelt er met jou ? Je bent veranderd. Jij was vroeger zo niet.’
 
Als de vrouw dan stopt met het nemen van de pil omdat ze zwanger wil worden, dan moet haar lichaam zich weer aanpassen en ja.... lap ... er verandert weer iets bij haar... lichamelijk, psychisch, emotioneel en spiritueel.
 
En ja... mannen begrijpen dat vaak niet en zeggen dan : ‘Doe eens normaal. Wees es niet zo emotioneel, wees es wat sterker, trek het je toch allemaal niet zo aan, moet je daarvoor nu wenen ? enz.... (ik moet het je niet zeggen hé)
 
Wij leven al heel lang in een mannenwereld (patriarch). En de vrouw moest mee. Vrouwen vermannelijkten.
 
En daar wringt het schoentje. Heel veel vrouwen voelen dat het niet meer klopt. De emancipatie was een goede zaak maar die is niet op een juiste manier verlopen. Vrouwen zijn de strijd aangegaan met mannen. Zij vochten voor hun rechten.... En om in deze mannenwereld mee te kunnen draaien, begonnen vrouwen mannelijke eigenschappen te vertonen : harder worden, carrière maken, minder emotioneel zijn, minder gevoelig, meer met de ellebogen werken, doordoen, niet ‘trunten’, sterker worden....
 
Met andere woorden... De meeste vrouwen zijn niet meer in contact met hun eigen lichaam, hun eigen hormonale cyclus, hun eigen gevoel, hun eigen ‘vrouw’zijn.
 
En daarom zijn er zoveel vrouwen die afhaken met alle gevolgen vandien : burn-out, depressie, cvs, zware premenstruele klachten, oververmoeidheid, de druk niet meer aankunnen, stress, slaapproblemen... (ga maar es na wie er de meeste slaapproblemen heeft)
 
Vrouwen twijfelen aan hun eigen gevoel, hun eigen vrouw-zijn, hun eigen vrouwelijke manier van in het leven staan, hun eigen vrouwelijke manier van met dingen, situaties om te gaan,....
 
En daar ligt nu een zware (maar mooie) taak voor de vrouw.
 
De vrouw moet durven kiezen voor haar cyclus, elke maand opnieuw. Evident is dit zeker niet.
 
De vrouw is zoals de maan : eerste kwartier, halve maan, volle maan, nieuwe maan,  laatste kwartier.... En dit elke maand opnieuw. Dat vraagt wel iets van een vrouw. Dus ...DE VROUW MAG (EN MOET ZELFS EEN BEETJE) MILD ZIJN VOOR ZICHZELF. Ze is vrouw.... geen man.
 
Dus vrouwen... wij hebben allemaal samen een zware taak voor ons....
 
Probeer niet te zijn als een man. Zie je vrouwelijkheid en omarm dit. Voel je lichaam dat heel erg gestuurd wordt door de hormonen. Wees mild voor jezelf. Luister wel naar je man als hij je wil tonen hoe je met bepaalde situaties in het leven makkelijker kan omgaan. Maar luister daarnaast ook naar je vrouwelijk gevoel, je intuïtie. Dat is het hoofd en het hart verbinden.
 
Vrouwen... probeer het nu je man niet te laten ‘zien en voelen’ door het hem es heel goed te zeggen sie !! Nee... niet op die manier. Anders doe je het op een mannelijke manier. Je bent een vrouw en die is in staat om op een zachte, niet dwingende manier (vaak heeel subtiel en zonder dat de man het eigenlijk merkt) een man iets te laten zien.
 
Wees vrouw.... leef als vrouw... gedraag je als vrouw.... En weet je ? Daarom is je man verliefd op jou geworden... op je vrouw zijn.....
 
 
En nog 1 kleine aanvulling J
 
Weet je wanneer je het best iets vraagt aan je man (bv. Dat hij iets moet schilderen of zo) ?
 
Nadat hij is klaargekomen. Het testosterongehalte is gezakt en hij komt dan veel meer in contact met zijn gevoel. (gevoel....eerder een vrouwelijke eigenschap)
 
Voila.... dat was in een notedop het voornaamste. Ik hoop dat dit voor jou ergens een leidraad, richting en steun kan zijn.
 
 
Groetjes,
Carine
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 1 Opmerking
Stefaan Werbrouck
2020-11-04 14:52:47
heel mooi, Carine. Ik hoop dat velen (zowel mannen als vrouwen) dit lezen


www.leukermet2.be
Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu